Skab dig et overblik
Certificeringer
Svanemærket
- Der er ikke krav om at udføre en reel livscyklusanalyse (LCA). Dog er der miljøkrav til en række udvalgte materialer og krav om lavere energiforbrug end BR18-standard, hvilket kan påvirke en LCA.
- Der er samhørighed i krav om type- og mængdeopgørelse af byggeaffald. Svanemærket tager det dog skridtet videre og belønner andelen som sorteres til genbrug.
Øvrige emner (byggepladstransport, -energiforbrug og -vandforbrug, samt spild) berøres ikke i Svanemærket. - Der findes ikke kriterier som vedrører total-økonomiske beregninger i Svanemærket byggeri.
- I Svanemærket oplistes en række krav til indhold i drifts- og vedligeholdelsesmaterialet (D&M), og i det første punkt indgår ’optimalt indeklima’ som benævnelse, men det er ikke konkretiseret hvordan dette skal opnås. Derfor er der er ikke direkte samhørighed.
Svanemærkets øvrige krav vedrører energieffektivitet, radonforanstaltninger,
rengøring og pleje. - Der er samhørighed i formålet om at dokumentere materialerne/ problematiske stoffer i byggeriet.
Svanemærket er dog noget mere omfattende i sine krav og går ud over lovgivningen. FBK sætter ikke grænseværdier til indholdsstoffer i byggematerialer. - Svanemærket stiller ikke krav om måling af formaldehyd og TVOC.
- Opfyldelse af krav til dagslys i FBK medfører overholdelse af Svanemærkets
krav til dagslys ifm. anvendelse af 300lux-metoden. - Svanemærket kræver, at to parametre overholder lydklasse B. Ved at opfylde
FBK’s krav til støj fra ventilationssystemer i boliger og rumakustik i boliger
(FBK8 og FBK9) opfyldes Svanemærkets krav til akustik i boliger.
Lydklasse Bs krav til støj fra ventilationssystemer svarer til niveauet i FBK. - Svanemærket kræver, at to parametre overholder lydklasse B. Ved at opfylde
FBK’s krav til støj fra ventilationssystemer i boliger og rumakustik i boliger
(FBK8 og FBK9) opfyldes Svanemærkets krav til akustik i boliger.
Lydklasse Bs krav til efterklangstid i større opholdsrum i boliger svarer til
niveauet i FBK.
FBK
- LIVSCYKLUSANALYSE (LCA)
En livscyklusanalyse skal udføres for bygningens
samlede klimapåvirkning - Ressourceanvendelse på byggepladsen
Transport, energi og vandforbrug på byggepladsen samt mængden af byggeaffald skal måles, registreres og dokumenteres. - Totaløkonomi (LCC)
Ved færdigmelding af en bygning skal der foreligge beregninger af totaløkonomi (LCC) for mindst tre væsentlige materialer eller komponenter, hvor to eller flere alternativer sammenlignes for hvert af de tre valg. - Drifts- og vedligeholdelsesplan (D&V)
...for indeklimaet.
Inden ibrugtagning af en bygning skal der foreligge en drifts- og vedligeholdelsesplan for indeklimaet. Planen skal forholde sig til indeklimaet ud fra rummene og brugernes behov, sekundært hertil skal et lavt energiforbrug sikres. - Dokumentation af problematiske stoffer
Ved færdigmelding af en bygning skal der foreligge en komplet samling sikkerhedsdatablade for alle de materialer, hvor der er krav om sikkerhedsdatablad i kemikalie og arbejdsmiljølovgivningen med flere. - Afgasning til indeklimaet
Inden ibrugtagning af en bygning må formaldehydindholdet i indeluften højst være 100 μg/m3, og det totale indhold af flygtige organiske forbindelse (TVOC) i indeluften må højst være 1.500 μg/m3. Kravet skal dokumenteres ved måling. - Detaljeret eftervisning af dagslysniveauet
I arbejdsrum og beboelsesrum (soveværelser og børneværelser undtaget), skal dagslyskravet i bygningsreglementet dokumenteres ved brug af en timebaseret metode for simulering af dagslysniveauet. (300 lux metoden) - Støj fra ventilationssystemet i boliger
I boligers opholdsrum må støjniveauet LAeq fra ventilationssystemer højst være 25 dB. - Rumakustik i boliger
For boliger må efterklangstiden T i opholdsrum med gulvareal på mindst 20 m2 højst være 0,6 s.
DGNB
- Formålet er ens, men der er forskel på de to beregningsmetoder for LCA iht. FBK og DGNB. FBK-LCA har flere af byggeriets faser med i beregningen, mens DGNB-LCA indregner usikkerhedsfaktorer for brug af generiske datasæt over EPD’er, hvilket man ikke gør i en FBK-LCA.
- DGNB pointgiver håndtering af byggeaffald iht. krav og metode i FBK2.
DGNB pointgiver udførelse af LCA-faserne A4 og A5, omhandlende byggepladstransport, -energiforbrug og materialespild. Vandforbrug på byggepladsen håndteres ikke i DGNB. - I DGNB stilles der krav om totaløkonomisk optimering på komponentniveau som i FBK. Derudover går DGNB længere end FBK idet der også skal laves en totaløkonomisk beregning for det samlede projekt.
- I DGNB kan der gives point for drift og vedligeholdelsesplaner der lever op til FBK-kravet. Desuden sætter DGNB krav om en bæredygtighedshåndbog.
- Der er samhørighed i formålet om at dokumentere materialerne/ problematiske stoffer i byggeriet.
DGNB er dog noget mere omfattende i sine krav og går ud over lovgivningen. FBK sætter ikke grænseværdier til indholdsstoffer i byggematerialer. - Måling af afgasning af TVOC og formaldehyd skal også foreligge i DGNB ved
ibrugtagning. Der er dog afgørende forskel i metodik for evaluering af resultatet. DGNB er mere detaljeret i sin evalueringsmetode, da den forholder sig til de enkelte VOC’er, som kan måles i indeluften. FBK evaluerer kun på det totale VOC-indhold (TVOC) i indeluften. - Opfyldelse af krav til dagslys i FBK medfører overholdelse af Svanemærkets
krav til dagslys ifm. anvendelse af 300lux-metoden. - Det tilsvarende krav i DGNB går på støj fra teknik. Dvs. opfyldelse af krav til støj fra ventilation i FBK medfører overholdelse af DGNB-krav til støj fra teknik (såfremt der ikke er andet støjende teknik).
- Der er samhørighed for evaluering af den akustiske kvalitet.
Gå til næste artikel
Kompetenceudvikling internt og eksternt
I en branche, der er i konstant udvikling er det vigtigt at vores medarbejdere på alle niveauer i virksomheden har en grundlæggende forståelse for de problemstillinger branchen som helhed står overfor! Senest har vi udviklet en håndbog, der kort og konkret introducerer læseren til begrebet bæredygtighed og hvordan vi som virksomhed arbejder med emnet.
Download brochure