Skuespilhuset

4. november 2012

Efter et kompliceret byggeri delvist ude i havnen står det nye skuespilhus i København til 750 mio. kr. Dette har krævet en stor del vandtætningsbånd og membraner.

Skuespilhuset blev indviet efter 3 års byggeri i 2008. Opførelsen har stillet store krav til både ingeniører og entreprenøre, bl.a. fordi bygningskroppen først er blevet stabil ved færdiggørelsen og har krævet mange midlertidige understøtninger. Desuden er 40 pct. af huset bygget ud i havnen, hvor man er stødt på gamle bolværk, fundamenter, rør og ledninger.

Det 18.400 kvadratmeter store skuespilhus har et kvadratisk “fodaftryk” på 85×85 m, og i højden er det 16 m, herudover rager scenetårnet 35 m op. Det hele hviler på ca. 800 pæle, der er rammet eller boret ned i Københavnerkalken. Al synlig beton dækkes indendørs og udendørs. Øverst knejser scenetårnet, der beklædes med 50×300 cm store og 1,5 mm tykke kobberplader, der fastgøres i et ustruktureret mønster for at skabe livfulde skyggevirkninger. Med tiden vil tårnet irre og få en grøn farve svarende til Marmorkirkens kuppel og byens mange tårne og spir.

HauCon A/S leverede en lang række standardartikler til sagen, men de mest fremtrædende var klart vandtætningsmaterialerne. Vi leverede en lang række fugebånd, bitumenmembraner og bentonitmembraner. Alt i alt var E. Pihl & Søn A/S’s byggeri på havnen en rigtig god og lærerig bygesag for HauCon A/S.