Det nye H.C. Andersens Hus

3. juni 2021

Fotocredit: Kengo Kuma & Associates

Projekt

H.C. Andersen blev født i 1805 i Odense, og er den dag i dag elsket for sine eventyrlige fortællinger i både ind- og udland. På sin 211 års fødselsdag afslørede Odense Kommune planerne for forfatterens fremtid i Odense – et nyt museum.

Et museum lidt udover det sædvanlige, da det “ikke skal tale OM H.C. Andersen – men SOM H.C. Andersen”.

Det helt særlige ved dette projekt var at sætte eventyrene i centrum for museumsoplevelsen, og integrere dem i byggeriet.

Selve byggeriet består af flere cirkulære former, som tangerer hinanden i et flydende forløb. Niveauet i konstruktionen falder med 4 meter fra sydvest til nordvest, og de runde pavilloner er in-situ støbt i op til 9 meter i diameter.

En unik og særlig konstruktion med et hældende loft i flere vinkler.

Arkitekter

Det danske arkitektfirma Cornelius + Vöge og landskabsarkitektfirma MASU Planning vandt i samarbejde med Kengo Kuma and Associates projektkonkurrencen om at nytænke H.C. Andersens Hus, hvor eventyrene skal sættes i centrum for museumsoplevelsen.

Forslaget fra Kengo Kuma og de danske partnere vækkede begejstring, da det havde en særlighed som både var “andersensk og odenseansk”, meget internationalt og på samme tid stærkt lokalforankret.

HauCon leverede

Til projektet leverede HauCon Geotub søjleforskalling i plast. Denne forskallingstype blev valgt til at støbe søjler inde i konstruktionen, da brug af kran ville være meget besværligt.

Søjleforskallingen er kendetegnet ved at være let, genanvendelig og modulær – og den kan klare op til 60 kN/m² frisk betontryk. Hver enkelt form vejer max. 11 kg og kan derfor let håndteres af en enkelt person.